Makaron z ciecierzycy – pyszny i zdrowy makaron bezglutenowy

Makaron z ciecierzycy to makaron wyprodukowany z ciecierzycy pospolitej. Ciecierzyca jest rośliną należącą do rodziny bobowatych i jest szczególnie popularna w kręgach wegetarian oraz wegan. Makaron z ciecierzycy charakteryzuje niski indeks glikemiczny, wysoka zawartość białka, wysoka zawartość błonnika oraz smak bardzo zbliżony do klasycznego makaronu z pszenicy durum. Wykorzystać można go do przygotowania szybkiego i pożywnego obiadu dla siebie i całej rodziny.

Dlaczego warto zastąpić zwykły makaron makaronem z ciecierzycy?

Powodów aby zastąpić dotychczasowy pszeniczny makaron w swojej kuchni jest mnóstwo. Makaron z ciecierzycy jest nie tylko bardziej pożywny, zawiera więcej wartości odżywczych, ale także jest pełen białka zapewniającego uczucie sytości na długi czas. Na 100 gram takiego makaronu przypada aż 20 gramów białka, jedynie 50 gramów węglowodanów – czyli tyle co w jednej bułce oraz 5,8 gramów tłuszczu. Makaron z ciecierzycy ze stu gramów dostarczy nam 360 kilokalorii (kcal).

Składniki mineralne i witaminy jakie znajdują się w makaronie z ciecierzycy to przede wszystkim żelazo, wapń oraz w mniejszych ilościach witamina a i magnez. Nie zawiera glutenu oraz wyprodukowany jest ze składników bez GMO.

Innym powodem może być chęć zmiany w kuchni, chęć wypróbowania alternatywy dla zwykłego makaronu. Ten makaron charakteryzuje się bardziej wyrazistą teksturą, a zatem dostarcza nieco innych, być może ciekawszych wrażeń kulinarnych.

Makaron z ciecierzycy wybierany jest również chętnie przez wegetarian i osoby chcące wzbogacić swoją dietę w produkty oparte o rośliny strączkowe takie jak soczewica czy właśnie ciecierzyca.

Do czego można wykorzystać makaron z ciecierzycy?

Makaron z ciecierzycy tak jak zwykły makaron można wykorzystać do przyrządzania potraw, których głównym składnikiem jest właśnie makaron. Jest świetnym dodatkiem do zup, dobrą bazą spaghetti, zapiekanek makaronowych i pesto. Dobrze komponuje się z rybami takimi jak tuńczyk i łosoś. Typowa propozycja podania tego makaronu obejmuje podawanie go z sosem pomidorowym, duszonymi warzywami, bazylią, oregano i ziołami.

Jak przygotować makaron z ciecierzycy?

  1. Zagotuj około 4 litry wody w garnku. Woda musi przykrywać cały makaron.
  2. Posól wodę.

2b. Opcjonalnie dodaj łyżkę oleju lub masła.

  1. Wrzuć makaron do gotującej się i bulgoczącej wody.
  2. W czasie gotowania makaron mieszaj w regularnych odstępach czasowych.
  3. Wyłącz gaz, podnieś garnek i odcedź wodę.

Czas gotowania: do miękkości – 9 – 12 minut, al dente – 6 – 7 minut.

Przekroczenie czasu gotowania może sprawić, że makaron będzie rozgotowany i niesmaczny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *