Jak zrobić popcorn z mikrofalówki?

Gotowe popcorny do mikrofalówki

Przekąski to bardzo dobry poczęstunek dla niespodziewanych gości, szczególnie wtedy, kiedy brakuje czasu by coś ugotować. Są one zarówno na słodko, jak i na słono, co dodaje im atrakcyjności podczas spożywania. Jedną z takich przekąsek, która jest popularna od lat to popcorn, który uwielbiają również dzieci. Gotowy w paczkach jest smaczny, natomiast nie jest na ciepło i to może być dla wielu osób mały problem. Zrobienie go w domu z kolei wymaga czasu, cierpliwości, odpowiedniego sprzętu kuchennego oraz sporej ilości oleju. Natomiast sklepy obecnie oferują gotowy popcorn, który można przyrządzić w mikrofalówce, dosłownie w 5 minut. Jest on tak przygotowany, aby można było go bezpiecznie włożyć do urządzenia, wyjąć po kilku minutach i zjeść w gorącej postaci. Ten wybór jest bardzo dobry dla dzieci, młodzieży szczególnie, jeśli ma się ochotę na coś słonego. Ponadto w ofercie jest nie tylko z solą, ale i z masłem, a nawet na słodko. Jest przygotowany w specjalnej papierowej torebce, z dużą ilością dodatkowego miejsca, aby każde ziarno mogło w pełni się rozłożyć pod wpływem ciepła. Dzięki temu nie ma żadnych strat, zjada się cały popcorn z mikrofali i na dodatek jest on pachnący i gorący. Dostać go można w każdym sklepie spożywczym, a torebka około 200 gramowa kosztuje zaledwie kilka złotych.

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Popcorn z mikrofalówki jest już bardzo popularny i coraz częściej ludzie robią go w pracy, czy w domu. Nawet dzieci potrafią go zrobić, ponieważ przygotowanie jest bardzo łatwe. Należy wyjąć gotowy popcorn w torebce z woreczka i włożyć do mikrofali ustawiając odpowiednią moc grzewczą i czas. Wystarczy około 5 minut, by popcorn był gotowy do spożycia i co najważniejsze, nie spali się, ponieważ wpływa na niego para grzewcza, a nie roztopiony olej. Jest to ogromnie oszczędne pod względem czasu, a także zużycia oleju. Mikrofala powinna być wcześniej przygotowana, co oznacza jej umycie, aby zapachy z innych dań nie przenikały do torebki. Już podczas przygotowania czuć w całym pomieszczeniu zapach popcornu, co oznacza, że wszystko przebiega prawidłowo. Torebki nie wolno rozrywać, tylko należy ją włożyć tak jak opisuje to instrukcja na niej zawarta. Zazwyczaj znajduje się w niej od 100 do 200 gramów popcornu, w ziarnach, które w wysokiej temperaturze pęcznieją. Są one już posolone, a nawet dodany do nich specjalny tłuszcz lub masło, w zależności od rodzaju. Tak przygotowany wyjmuje się z urządzenia, rozrywa torebkę i można go zjeść wspólnie ze znajomymi, zarówno z torebki jak i wysypany do miski. Posiada najwyższą jakość, jest świeży, a co najważniejsze bardzo smaczny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *